En dag på strippen

en dag på strippen

Bild från Bilsport.se

En dag på strippen är det största racingevenemanget i Sverige där vem som helst kan få vara med på racing med sin bil. Evenemanget hålls på ett antal orter i landet under sommartid och det är inte ovanligt att så många som 10.000 personer besöker varje ort och tävling. Tävlingen arrangeras av tidningen Bilsport och exakt vilka orter och datum som tävlingarna hålls på presenteras på Bilsports hemsida med event.

Det bästa och roligaste sättet att få testa sin bil

En dag på strippen är öppen för alla och utöver att uppfylla säkerhetsreglerna så behöver man bara genomgå en kort förarutbildning som hålls direkt på morgonen innan eventet börjar. Racet är en form av dragracing och går ut på att man ska köra 0-402 meter på så kort tid som möjligt. För att få en bra tid så krävs det således att bilen är snabb, har bra grepp, att man har en snabb reaktionstid samt att man är skicklig på att köra sin bil.

På dessa event kan man träna i en säker miljö på att köra snabbare än andra rivaler på banan som har likvärdiga bilar. Många kan tycka att det är pinsamt att för första gången köra inför så stor publik som tusentals människor. Vi kan dock lova att de är vana och de flesta vet att pressen är stor när man står framme vid startlinjen, benen skakar och adrenalinet pumpar. Varje år är det många som får “kärringstopp”, dåliga starter och till och med kör sänder sina bilar. Det är helt enkelt bara en rolig tävling för alla.

Tävlingsklasserna delas in enligt följande:

  • Framhjulsdrivet utan överladdning
  • Bakhjulsdrivet utan överladdning
  • Framhjulsdrivet med överladdning
  • Bakhjulsdrivet med överladdning
  • Fyrhjulsdrivet
  • V8 och kraftigt modifierade fordon

Utställning och billjudstävling med mera

En dag på strippen erbjuder inte bara racing med vrålande motorer och bränt gummi, där kan man även ställa ut sin bil och tävla i billjud. Det är seriösa tävlingar som arrangeras och bedöms av erfarna personer inom bilsporten. Så om du har ett rejält ljudbygge eller en välputsad kärra, så kan du även anmäla dig till dessa tävlingar. Alla får vara med oavsett bil, märke och modell.

Biltillbehörsfirmor och andra butiker ställer alltid ut tält med erbjudanden, tävlingar och andra roliga aktiviteter. Man kan ofta göra fina klipp om man behöver nya prylar till bilen eller om man vill ha en häftig t-shirt med sitt bilmärke som tryck. För att sammanfatta En dag på strippen så vill vi påstå att det är en familjetillställning som de allra flesta uppskattar, bilintresse eller inte.

Motorcyklar och banracing

På de flesta orter och evenemang så hålls bilracingen och tävlingar för dessa på en dag och dagen efter så får motorcyklar tävla på dragracingbanan samt ställa ut precis som bilarna.

En dag på racebanan är ett nytt evenemang som är likt En dag på strippen, enda skillnaden är att man får köra på en bana, i stället för dragracing rakt fram. Läs mer om En dag på racebanan på Bilsports hemsida.