Racingdäck

Att ha bra däck på din bil är alltid mycket viktigt. När man tar sin bil till banan för att tävla så blir det viktigare än någonsin. Att ha dåliga däck gör det omöjligt att prestera bra när man tävlar eftersom däck kvalitén påverkar alla aspekter av din bil. Dåliga däck kommer ge sämre acceleration, sämre väghållning och sämre förmåga att svänga i kurvorna. Att använda sig av dåliga däck när man tävlar gör det inte bara omöjligt att prestera väl utan gör det också mycket farligt att tävla. Att använda sig av dåliga däck är detsamma som att riskera sitt eget liv.

racingVilken typ av däck du bör använda dig av beror på vilken bil du kör, vilket väglag banan håller och vilken typ av biltävling du skall tävla i. Alla olika typer av racing ställer olika krav på dina bil och du måste anpassa dina däck därefter. Ett slickdäck utan mönstring kan t.ex. vara ett mycket bra val om du skall köra ett dragrace på en torr bana då de under dessa förhållanden ger dig det grep du behöver för att accelerera fort. De är också ett bra val på vägbanor och ovala banor så länge väglaget är helt torrt. Om du kör dragracing bör du endast använda slicks bak medan du vid bankörning bör ha slicks på alla fyra hjul. Detta då dragracing endast fokuserar på acceleration medan bankörning kräver bra kurvtagning också.

Om banan p.g.a. regn blir blöt så förlorar slickdäck utan mönstring snabbt allt grepp och blir ett mycket dåligt val. Slickdäck maximerar grepp vid torrt väglag genom att maximera ytan som grepar banan. Det är bra när vägen är torr. När det finns vatten på banan så förlorar däcken av samma anledningen greppet. Slickdäck har inga kanaler där vattnet kan dräneras undan utan får mycket lätt vattenplaning.

Det är bara ett exempel på hur en typ av däck är ett utmärkt val för en typ av racing och en typ av väglag samtidigt som de kan vara livsfarlig vid en annan. En viss typ av däck kan också ofta vara otillåtna vid en viss tävlingsform. Ett exempel på detta är att slicks var förbjudna från F1 mellan 1998 och 2008. Detta bland annat för att begränsa bilarnas hastighet i kurvor. Däck som används under denna tid hade djupare mönster men kallades trots detta ofta för slicks trots att de inte var det. Sedan 2009 har slicks återigen varit tillåtna vid F1 tävlingen.

f1Jag kommer i denna artikel inte gå vidare in på vilken typ av däck som är lämpliga vid vilka förhållanden och vilken typ av tävlingar. Detta då det finns alltför många olika faktorer som påverkar vad som är ett bra val för dig. Jag känner heller inte till vilka regler som gäller för däck i just den typ av racing som du är eller vill bli involverad i. Det är säkrare att du pratar med och får råd att en rutinerad förare i din division. Detta är alltid det bästa alternativet. Ta aldrig råd från online sidor om du inte redan är relativt insatt i tävlingsdäck. Detta då din säkerhet och de andra förarnas säkerhet är det absolut viktigaste. Genom att prata med mer erfarna förare får du bättre mer specifika råd än du någonsin kan få i mer generella guider online såsom denna. Om du läser något online som verkar förnuftigt kan det vara en bra ide att prata med andra förare om det innan du prövar det.

Nedan kommer jag anta att du är en amatör förare som vill slå dig in i racingvärlden och att du har begränsad erfarenhet och begränsade resurser. Vi kommer därför titta närmare på hur du kan minimera dina kostnader för däck. Att köpa samma däck för ett bättre pris tillåter dig att byta däck oftare och öka säkerheten när du kör.

Att hitta billiga däck har aldrig varit lättare än det är idag. Konkurrensen mellan olika företag är större än någonsin och det finns ett antal bra pålitliga försäljare som säljer däck billigt online. Dessa konkurrerar med varandra och med lokala butiker vilket leder till lägre priser på hela marknaden. Om du vill hitta bra billiga däckförsäljare online så rekommenderar jag ett besök hos däck.com. De listar olika företag som säljer däck online och deras styrkor.

Om du tävlar mycket och därmed behöver mycket däck så är det ofta möjligt att få ett bättre pris än det som står på webbsidan eller på prislappen. Du kan ofta förhandla dig till ett bättre pris om du köper i bulk. Hur bra pris beror på hur bra du är på att förhandla och hur många däck du köper. Om du behöver många däck kan det också vara möjligt att vända dig direkt till däcktillverkare eller deras distributör och köpa däcken direkt därifrån. På detta sätt kan du undvika återförsäljare och deras prispåslag helt. Detta är ofta bara möjligt om du kan köpa däcken som ett företag. Om du tävlar mycket är det därför ofta en bra ide att registrera ett företag som kan köpa däck och andra reservdelar förmånligt. Om du inte lägger särskilt mycket pengar på ditt tävlande är detta sällan värt att skapa ett stöd företag för att köpa däck och andra reservdelar.